Vermont Vacation House
Central Vermont


First floor plan

This small house was built for a couple as a vacation residence in central Vermont farm country. Poised at the edge of a small field, its crystalline temple forms in the landscape evokes both the geometric simplicity of the vernacular houses and barns of the Vermont landscape and the more distant echoes of the early nineteenth century Greek Revival. The plan of the main house revolves around a central fireplace; a single living/dining area stretches across the entire front of the house with a seating group at the fireplace. Upstairs a single bedroom sits behind a recessed porch, a characteristic Vermont vernacular feature. The bedroom bridges across the living area, which rises to the roof on either side. Oversized windows and skylights flood the living area with light all day.

A sun porch rotated out from the main house connects it to a more private zone with a master bedroom and bath suite on the main level, garage and winter entry below, and painting and writing studios above. The three building elements define a sunny terrace on the south side and dance around a private outdoor space between the house and the stone wall and tree line to the north.

The major materials are typical of the area, vertical board siding with Greek Revival trim, and a metal roof, but their combination mixes the barn and temple metaphors. Inside, a plank and beam ceiling and boarded fireplace wall mark the sitting area, and a yellow birch floor provides a dramatic accent

Area: 2,700 Sq Ft

Categories:
Residential
Current Work