Sherborn Library
Sherborn, MA


Story Room

The Sherborn Library was a gift to the town from the Saltonstall family. Built in 1970, it sits in the Sherborn National Register historic district among magnificent trees and broad lawns, with a landmark beech tree opposite the main entrance and rocky ledges to the south. The building is a timeless blend of traditional forms and materials with contemporary details. With all functions essentially in a single room, however, it presented programmatic issues as a fully functional library.

The proposed expansion puts a new wing to the south of the building. On the main level, it houses a new Children’s Room, with a cantilevered story room floating among the trees down the hill. The lower level houses a new Multipurpose Room and Conference Room. The connector between the old and new buildings includes a grand stair linking the two main levels and an elevator serving all three levels. The basement of the original building is now made accessible and reserved for future uses.

The architectural vocabulary draws on the traditional materials and crisp detailing of the 1970 building. Brick piers and broad expanses of glass open the Children’s Room to the courtyard and a craggy maple, and a linear skylight brings in light from above. The heavy timber framing of the old building, with its allusions to barns and wooden ships, continues into the Children’s room. On the exterior, metal panels and a standing seam metal roof add a new note to the brick, glass and tile roof of the original building, and new paths and accessible routes connect the Library to the Town Hall campus.

Cost: $6,687,000
Area: 25,700 Sq Ft

Categories:
Libraries
Current Work